Wednesday, June 23, 2010

Summer 2010: Around Canterbury

Bismillah.
Salam.

Had a meaningful summer walk with beloved Aunty Aza... :)
After about 9 months living here in Canterbury, I finally tried the river boat tour..It was awesome! I was lucky that the weather was very nice, providing such a relaxing experience being on the boat trip around Canterbury. Subhanallah! Now I fall in love with Canterbury, much more than I did before... :)

~On my way from St. Pancras London to Canterbury..Cant take my eyes from the lovely clouds and beautiful sceneries outside while the train was moving...~


~ Westgate during summer..~

~ The bench facing the river..~


~ Lovely purple daisies..~


~ Yellow rose...Really love the smell...~

~ Daisies.. ~

~ I wished my feet could reach the cold, crystal clear water..~

~ And our tour began...~



~ The garden..pic taken while I was in the gondola..~


~ Keep touching and playing with the cold water whilst on the boat/gondola..~



So what do you think about Canterbury now?
It's a small, peaceful, and beautiful countryside indeed :)

p/s: Thanks a lot Aunty for everything.. Really enjoyed the trip..Love You. :)

Saturday, June 19, 2010

Zulfan: Manisnya Ukhuwwah...


Especially for you, Friends..
Manisnya ukhuwwah...! :)
Thanks for everything...
May Allah bless..

video

Friday, June 18, 2010

I'm done with it...

Bismillah.
Salam.

Alhamdulillah...I'm done with my first year , by Allah's will...
May Allah ease..
Lagi 2 tahun inshaAllah mengembara di bumi England ini..
Allah, permudahkanlah bagi kami..Ameen..!

video

p/s: Segala puji hanya bagiNya....

Cambridge Trip / LASBELA

~ With beloved housemates... Shud, Aj, Weda, Ira, Emi.. ~

Bismillah.
Salam.

One of our post-exam programmes: A one-day trip to Cambridge with lecturer! Overall, Cambridge best. I love the punt tours the most!! :) and Cambridge penuh dgn basikal2, org2 bijak berbasikal dgn cekap and laju..bangunan2 kekuning2an/coklat muda (typical UK), and river! Cantik.. Thumbs up lah! heh.. ^^

Uni of Cambridge: Besar. Bnyak colleges. College ye scattered je. Even ade gak college dlm town.hehe. menarik..








p/s: credits to Aten , Z, Ili for the photos.. ^^

Southwest England Tour 15 May 2010

Bismillah.
Salam.

Have a look at some pictures of us on a one-day trip to Windsor Castle, The Roman Baths and Stonehenge... :)

STONEHENGE

Bnyk mitos pasal stonehenge ni..Ade riwayat kata, tempat utk healing purposes, religious purposes, kaitan dgn UFO and whatsoever..But no one knows the real stories behind these historic stones...huhu

I only love....the sceneries ^^




THE ROMAN BATHS

Emm..it's all about history..basically dulu2 tmpat ni adlh tmpat public bathing..and ade hot spring .. ade museum... penah di featured as one of the wonders in the world..

I just love...Bath itself..The town is big and nice..and heaven bagi org yg suka shopping..maybe. sebab it is the second largest place for shopping after London.. (according to the tourist guide..hehe) Btw, kami tak sempat shopping pun, just grabbed some souvenirs sbg kenang2an... :)










WINDSOR CASTLE

The oldest and largest occupied castle in the world and the Official Residence of Her Majesty The Queen...Kami sempat tengok the guard marching..Dalam Castle sgt2 cantik n besar..but takleh amek gambar ..huhu..


~The view from the Castle..
Eton College, founded in 1440 by King Henry VI (one of the oldest schools in the country) ~






When I force myself....

Bismillah..
Salam..

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..Thank You Allah, for everything You give to me in which I wont finish listing.. My very last assignment script/result collected.. It's our ninth assignment for Year One which marks an end to our First Year Degree. Not to forget the exam which the unofficial results have been announced 2 days ago..Alhamdulillah, everyone passed, so far..Praying hard that the Exam Board wouldnt make any changes..Ameen.. (Do pray for us..)

And Alhamdulillah, I'm now 99% done with packing thingy, finally. huhu. When you need to do things you dont like, you really have to FORCE yourselves, think positive and just do it. huhu, it's hard though..huhu

It's 2 weeks and 3 days left before I leave (Wait for me, Malaysia..)..Tak sabarnyeee.huhu.May Allah make things easy for us..Ameen..


~ Bakal dirindui ~



~ I got 4 bags like this to put everything in. Plus 2 boxes (bakul actually).huhu Ini baru barang sorang2, kalau berdua macam mana? ;-) ~

Saturday, June 12, 2010

Istimewa 9 June..




To my dearest sister...

Nur Hidayah Salehuddin..

Happy Birthday..
May Allah bless You..
Semoga dipermudahkan urusan..
Degree..Kahwin...Kerja...hehe...
Be a good daughter to our Mum and Dad...
Thanks for being a lovely sister...
Love You..



Lots of Love...
~Emma, Canterbury, UK~

p/s 1: Sorry lambat wish...kononnye sibuk sgt. huhu...Hadiah nnti ya..and inshaAllah kita celebrate sama2...
p/s 2: esok ziarah Kak Esha..lusa smbung kemas brg nak pindah. the next day UK tour -Stonehenge, Roman Bath, Windsor Castle.. next: Jalan2 London.. May Allah ease and bless our journey.. :)

Monday, June 7, 2010

Pilu dalam syukur...


Bismillah.
Salam 'alayk..

Apa perasaan anda sejurus mata terpandang gambar di atas..? Allah... Sungguh, amat memilukan. Sedih. Kasihan. dan mampu membuatkan air mata tertumpah. Personally, gambar ini terasa amat dekat denganku, kerana membayangkan anak2 saudaraku atau sepupu2 ku yang seumur kanak2 di atas, jika dalam keadaan yang sama...Amat kasihan..Hanya Dia yang tahu...Sungguhpun sumber asal gambar ini tidak kuketahui, hanyalah diambil dari laman Facebook (yang membataskan ku untuk bercerita lebih), namun rasanya sekeping gambar ini sudah berjaya memberi 'ibrah/pengajaran yang mendalam..juga tarbiyyah ke dalam hati kecil ini..

Isu yang dapat kukaitkan dengan gambar ini adalah tidak lain dan tidak bukan isu kekejaman rejim Zionist yang kini sekali lagi tampil menghuru-harakan masyarakat seluruh dunia amnya, di Gaza khususnya...Allah...Peristiwa 31 May seolah2 suatu jentikan dariNya, yang membawa kembali umat Islam kepada kesedaran persaudaraan Islam itu sendiri..Dan lebih mengkagumkan, isu 31 May juga membuka mata masyarakat dunia yang berbilang agama dan ethnic, untuk tampil meluahkan rasa ketidakpuashatian mereka terhadap kekejaman rejim Zionist yang tak pernah mengalah..Malah tidak jemu menyiksa umat Islam Palestine mahupun mana2 pihak yg melawannya...Sungguh, Allah itu Maha Mengetahui..dan inilah susunanNya... DiambilNya nyawa puluhan aktivis Humanitarian Aid Flotilla, dan dibukakanNya mata ratusan ribu (atau mungkin lebih) dari segenap pelusuk dunia tentang betapa Zionist bertindak langsung di luar dasar kemanusiaan...

Secara peribadi, diri ini juga kesal dengan ketidak endahan / ketidakpedulian terhadap perkembangan insan2 terpilih oleh Allah di bumi barakah Palestine, ibarat menunggu kejadian seperti ini dan seperti akhir tahun lepas, barulah semngat itu muncul. Astaghfirullah.. Ku berpesan pada diri sendiri, dan yang di luar sana, agar terus mengambil tahu (walaupun sedikit) , atau dlm kata lain, be aware of what happens in the world, particularly issues like this.

Merujuk kembali pd gambar di atas, apa yang boleh kukatakan adalah, untuk merasakan sesuatu adalah dekat dgn hati dan ruh kita bukanlah mudah...Mungkin mulut lancar dan semangat melaungkan "Save Palestine..!Israel itu..Israel ini...!" macam2..namun sejauh mana apa yang kita laungkan/perkatakan itu meresap dlam ruh, kita tidak tahu..Moga Allah terus kekalkan nikmat perasaan belas dan empathy dlm diri ini, agar semangat yang ada terus kekal inshaAllah...

DEMO di London..

Alhamdulillah..seumur hidupku inilah kali pertama aku menyertai demonstrasi..Even di Malaysia sendiri belum pernah merasa..Allah izin di bumi Britain ni jugak untuk kurasa semua itu..Namun kupasti CARA nya amat berbeza jika dibandingkan dgn negara sendiri..Demo Freedom Flotilla/Save Palestine yang diadakan di Downing Street London, sangatlah memberiku pengalaman yang sgt berharga dan bermakna...Berlaku secara aman, berjaya menunjukkan unity pelbagai kelompok manusia dan betapa orang2 di sini open-minded.. (apart from some yang agak pessimist and prejudice dgn org Islam..) Terasa bergetar hati mendengar satu suara melaungkan "Viva, viva Palestina" dan "Save, save Palestine.."

Semoga Allah 'kira' usaha yang sedikit ini (termasuklah be concern dgn apa yg berlaku, doa yang tak pernah putus, update berita, derma etc.). Moga Allah redha.Ameen.

p/s 1: Yakin dan terus yakin dengan janjiNya..Namun tak bermakna kita hanya perlu bergoyang kaki tanpa berbuat apa2..Sumbanglah, walaupun sekecil zarah...Allah knows best..InshaAllah..

p/s 2:Alhamdulillah..my skin is getting much2 better and cured.. :) Ubat: Pakai mosturizer sokmo..n doa.. :) After London (2 days ago) and Whincheap (yesterday), I'm going to Cambridge (Cohort trip) tomorrow.. May Allah ease..InshaAllah..