Wednesday, July 8, 2009

menyepi????

salam buat semua..

dah lame tak jenguk+update blog sendiri.berkarat+habuk dah.huhu.for some reasons, i did'nt manage to do so.

emm..last entry hari tu pun mase atok pegi meninggalkan kami..oh, tokche', moga Allah merahmatimu..amin..rindu rasa

**ok2..sambung
bnyaknyeee rasa benda yg berlaku selama berada di dunia nyata ni (of cos la.hehe). salah satunye, Influenza A (H1N1) yang bleh dikatakan melanda dunia skrg..apakah maksud di sebalik sume ni???hmm..pk2..

ni ade nak share sketla, terbace artikel dlm paper Metro, 3 JULy 09..(lame dah gak tu.=)
tajuk ye.."SEKATAN SELARAS HADIS NABI"emm..mcm menarik..

nila lbih krg summary dan petikan nye..(wlupun sy tak terer bab2 summarizing ni, tp try gak la=)

berhubung dgn wabak khususnya yg membawa maut, baginda bersabda:

"Jika anda mndengar mngenainya di satu tempat, jgn ke sana, tetapi jika itu berlaku di sebuah negeri di mana anda berada, terus berada di situ, jgn lari dari tempat itu"


kemudian al-Bukhary meriwayatkan drp Abu Hurairah r.a. yg Nabi s.a.w. bersabda yg maksudnya

"Unta2 yg menderita krn penyakit (kudis @ kurap) tidak seharusnya bercampur dgn unta2 yg sihat"

hadis ni menerangkan tentang pengasingan @ kuarantin antara yg sihat dan berpenyakit. jadi dalam kes manusia pula, ia perlulah diberi lebih pemerhatian..betul kan??

emm..tula serba sket amek dari paper tu..Subhanallah, indhnya Islam dan ajarannya kan?? cara nak elak penyakit berjangkit pun ade diberi kaedah..emm..rasanya bnyk lg benda yg kita terokai mengenai agama sendiri..(terutamanya diri sendiri ni..Astaghfirullah,,nak harap ilmu dtg sendiri, memangla susah kan?????/)

pastu ade satu lagi artikel ni..bagusss..sgt bagus..

DOSA KECIL BERTERUSAN JADI DOSA BESAR KELAK

haa..tu la tajuknyee..takotnye

kadang kita pkir, emm..takpe, ni dosa kecik je..minta ampun kat Allah, hapuslah dosa..yeke ek??memanglah Allah maha Pemngampun, penuh rahmat dan kasih sayang terhadap hambaNya..tapi..takkan kita nak amek kesempatan plak kan???Astaghfirullah..moga diampun dosa2 kita sume..(bnyknye dosa diri ni)

emm..DOSA BESAR..ape kslhn yg termasuk dlm dosa besar ya??

perlakuan salah yg dijelaskan hukuman dan laknat serta akibat yg disebut secara jelas dlm AlQuran dan sunnah nabi s.a.w.

ringkasannya..dosa besar ialah:

  • 4 di hati iaitu SYIRIK, terus menerus buat maksiat, putus asa dan berasa aman drp seksa Allah
  • 4 jnis pd lisan: kesaksian palsu, menuduh wanita baik buat zina, sumpah palsu dan amal sihir
  • 3 jnis pd perut: miniu arak, mkn harta anak yatim n makan riba
  • 2 jnis pd kemaluan:zina n homoseks
  • 2 mcm pd tgn:mencuri n membunuh
  • 1 di kaki:lari dari medan perang
  • 1 di seluruh anggota badan: derhaka terhadap org tua.
ringkasan ni adalah berdasarkan buku al-kabaair (az-Zanabi) yg mana menurutnya ada 70 dosa besar dan ia diringkaskan seperti di atas..( tazkirah remaja, ustaz zawawi yusoh, akhbar Metro 3 July)

dosa kecil plak, yang tak disebut di atas..

hurm..kesimpulnnya jom kita sama2 sedaya yg boleh elakkan diri dari terjebak dlm dosa besar dan juga drpd berterusan dgn dosa kecil..Allahummaghfirlan azunuubana ya Allah....

itu saja buat masa ni..~sedikit perkongsian untuk peringatan bersama~

3 comments:

Dinillah said...

nak pergi australia gak.....

Dinillah said...

nak pergi Australia gak....

faizatul ema said...

dinillah?sape ya?bleh2, kalu terpksa pegi. pandai2 jaga diri n doa bnyk2..=)