Monday, August 30, 2010

Merdeka dan Al-Qadr

Bismillah.
Salam.

Salam Merdeka, 31 Ogos 2010. Alhamdulillah, syukur atas nikmat kemerdekaan yg dirasa, keamanan dan kebebasan yang jga nikmat dariNya. Hidup di sebuah negara yang bebas dr belenggu penjajah. Walaupun makna 'kemerdekaan' itu sgt subjektif bagi setiap individu, namun ku kira ianya masih suatu nikmat yang amat patut disyukuri, Alhamdulillah. Mata masih sakit dengan kejahilan di depan mata, dengan doa di dalam hati yg tak pernah putus, moga Allah jentik hati2 mereka (dan hatiku) dengan HidayahNya.Dan moga hidayah yg datang, tidak tersia-sia..Ameen.. Ahh, malam2 merdeka ni, membawaku ke bumi barakah, Palestine... Allah..

Berkongsi satu doa, di peroleh dr status seorang rakan FB:

Doa sempena hari kemerdekaan: Doa Nabi Ibrahim -

رَبِّ اجْعَلْ هَـذَا الْبَلَدَ آمِناً وَاجْنُبْنِي وَبَنِيَّ أَن نَّعْبُدَ الأَصْنَامَ

"Ya Tuhanku, jadikanlah negara ini negara yang aman, dan jauhkanlah aku serta anak-anakku daripada menyembah berhala2."

(surah Ibrahim ayat 35)

Hmm.sudah lama blog tak dijenguk. Ah, tak perlu dinyatakan sebab / atau mungkin sesetengah org memanggilnya alasan yg dicipta. :P

21 Ramadhan, sudah berlalu. Dan malam ini tirai 22 Ramadhan sudah dilabuhkan. Alhamdulillah, masih ada sisa umur / roh dalam jasad ini..Pasti ramai yg sedang sibuk memburu Laylatul Qadr, malam yg Dia janjikan, adalah lebih baik dari 1000 BULAN. bukan seribu MALAM. Tapi seribu bulan. Ya, jika kita kira, kalau dapat pahala 1000 Bulan beribadah itu, seumur hidup ibadah kita pun takkan sama dengannya..Allahu akbar!

Di saat manusia yg beriman sedang memburu cintaNya, pasti ada yang cemburu..Cemburu kerana tidak dapat ikut serta tarawihnya, tahajudnya, solat sunat taubatnya, sunat hajatnya, sunat tasbihnya, sunat istikharahnyadan solat2 nawafil yg lain...Malam yang hidup dengan sebenar2 taqwa, tawaran hebat buat hamba yang memburu...buat hamba yg berniat memburu..buat hamba yg bersungguh2 mengabdikan dirinya..

Ya, golongan yang cemburu itu pastinya dari insan yang sedang mamnu' ( terhalang )..terhalang dr melakukan ibadah2 seperti itu...Antaranya adalah wanita yg sedang dalam 'waktu'nya..

Namun, Allah itu maha adil. Sungguh adil. Allah sayangkan kita, wahai puteri2 sekalian.. Biarpun segala solat sunat itu bukan milik kita, namun kita masih ada DOA... Kita masih ada zikrullah (mengingat Allah)..Kita ada zikrulmaut (mengingat MATI).. Kita ada tadabbur (menghayati maksud) ayat2Nya.. Kita ada sedeqah..Kita ada amal2 islami yg lain, yg boleh diniatkan kerana ALLAH.. InshaAllah, moga2 kita tak tergolong dalam golongan yg rugi..Ameen..

Sama2 banyakkan doa ini:

Allahumma innaka 'afuwwun kareem, tuhibbul 'afwa fa'fu 'anna..Ameen..

Maksud: Wahai Tuhan yg Maha Pengampun/Pemaaf , dan suka mengampun/memaaf kan, maka ampunkan/maafkanlah kami..Ameen..

Allahumma innaka afuwwun karimun tuhibbul afwa fa'fu anna.
اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفُوَ فَاعْفُ عَنِّي
O Allah You are the Most Forgiving; You love to forgive so forgive us.

Juga amalkan:

Allahumma inna nas aluka ridhoo ka wal jannah, wa na'uuzubika min sakhhotika wan naar..Ameen..

Maksud: Ya Allah kami memohon redhaMu, dan SyurgaMu, dan kami berlindung dari Neraka.. Ameen..

Wassalam, cukup buat masa ni..Moga segala kata ini menjadi amal, dan pemangkin amal buat diri ini..ameen..

Wslmwbt..

p/s: Salam Al-Qadr.


No comments: