Monday, February 27, 2012

Peliharalah kesucian CINTABismillah,


Peringatan yang cukup menyentuh hati oleh seorang kakak yang kuhormati,

Pesan beliau:1. Dalam perhubungan / pertunangan, jangan sampai ia menjauhkan kita dari Allah. Menyekat hubungan kita dengan Allah.2. Apa-apa pun, yang utama dan paling utama adalah munajat dan pergantungan kita pada Allah. Kita tak akan tahu apa nasib kita, apa taqdir yang tersedia untuk kita. Jika betul Allah sediakan si dia untuk kita, akan sampai masanya nanti yang Allah akan ketemukan dan satukan kita dan si dia.3. Orang yang beriman, Allah akan uji dengan musibah untuk dapat sesuatu yang indah dan nikmat. Bukan senang-senang Allah nak bagi suatu kesenangan buat orang yang beriman.4. Orang yang beriman juga, Allah akan hadirkan suatu rasa dalam hati bilamana dia berbuat sesuatu yang maksiat dan salah dari ajaranNya. bersyukurlah jika masih ada rasa seperti itu, dan kembalilah pada Allah.5. Taqdir sudah tersedia, tinggal saja untuk kita mendekatkan diri pada Allah, mohon kekuatan daripada Allah, mohon pertolongan daripada Allah, mohon petunjuk daripada Allah, di samping kita berusaha. Jagalah diri, jagalah istiqomah.6. Istiqomah itu lebih baik dari karamah. Jika karamah itu susah untuk kita dapat, istiqomah lebih susah daripada itu. Sebab itu, ganjaran Allah sangat besar bagi orang yang istiqomah.Semoga bermanfaat. Semoga terus menjadi pegangan diri dan peringatan buat diri. Moga Allah membalas dengan kebaikan dunia akhirat buatmu ukhti. :)

Semoga Allah beri kekuatan buat semua. Allah menguji untuk menguatkan kita, kerana Allah sayangkan kita. :')


Memetik kata-kata seorang ukhti fillah:


"Pelihara kesucian cinta, agar Allah swt mengurniakan kita cinta insan yang menyintaiNya..dan kita saling menyintai keranaNya.." (UmmuUmarAlFateh)

p/s: Maaf buat yang tidak suka artikel tentang cinta. Saya secara peribadi memandang positif dengan artikel cinta yang kian banyak di internet, kerana isunya juga tidak kurang dekat dengan suasana hari ini. Semoga menjadi peringatan buat diri sendiri dan semua. InsyaAllah.No comments: