Monday, September 7, 2009

Allahummalakasumna...

..Salam 'alayk..

Selamat bersahur.
Selamat berpuasa.
Selamat berbuka.
Selamat berterawih.
(^_^)
Jom.hari ni kita blaja masak sket, nak?Just sharing!
haa..nak share how to make TomYam..my favourite nih!(^_^)

(Untuk makan 1 family, dalam 3,4 mangkuk saiz sederhana.(main agak je nih.hehe.kalu larat, makan sorang pun bleh.hehe)


Bahan-bahan:

- 5 ulas bawang putih
- 1/2 camca besar blended chilli
- 2 paket perencah TomYam ADABI
- 6 batang serai (lebih pun takpe)
- 4 biji limau nipis (ambil jusnya)
- 1 helai daun limau purut
- Garam secukup rasa
- Gula (secubit pun jadi kot)
- Udang/ayam/daging
- Sayur ( Cauliflower, cabbage, tomato, carrot, etc.)

Cara-cara:

1. Tumis bawang putih yang sudah diketuk bersama cili (cili kering) kisar.
2. Masukkan air, didihkan. sambil2 tu, masukkan garam, gula secukup rasa+ perencah tomyam.
3. Masukkan daun limau purut dan serai yang telah diketuk.
4. Masukkan daging/ayam/udang. Biarkan sehingga masak.
5. Masukkan sayur (kecuali tomato)
6. Tutup api. Masukkan tomato yang telah dipotong 4 + jus limau nipis.
7. Siap untuk dihidang!

Huhu..macam senang je kan? Patotla ade org ckp senang nk wat tOmyam nih..sebab dah ade perencah segera, n nak buatnye, main campak2 je..hehe..

Eh,,ni ape plak ni? ermm..macam tempura je.tapi versi Malaysia.he. Name saintifik je tempura tu. Name kampung ye, Udang Celup Tepung. (^_^)


Cara wat udang goreng tepung ni, senang je. Paling senang, beli tepung tempura segera kat supermarket. N kalu nk tunjuk bakat, wat sendiri je. bancuh tepung beras+serbuk kunyit+air kapur sket (kalu bnyak, pahit)+garam. Celup udang yg dah bersih dalam tepung yang dah dibancuh tadi, then goreng..Siap!

haa..ni ikan goreng tepung. Cara2 nk wat udang tadi, also applicable for this..
Ok..setakat tu saje.
p/s 1: Rasanya, resepi Tomyam tu, dah lame Radin minta, but..tak sempat bg. N now,rasanya mesti radin dah terer masak kan.huhu.Sory dear.
p/s 2: Resepi campak2, berguna juga ya!hehe

4 comments:

kacipcrew said...

ada resepi tomyam tanpa perencah?? haha..

Salju Sakura said...

waahh..tomyam...best2..
sy amik resepi ni tau...terima kaseh...(^_^)resepi campak2 tu ape?hehe...

zz said...

ni kene g umah ema sokmo ni nk g makan tempura

Faizatul Ema said...

Kacipcrew: Owh, rasanya ade je..wat la perencah sendiri.hehe..but sy tak reti.huhu..sori2..

Salju Sakura: haa..sila2..maybe, awak lagi terer masak kan? resepii campak2? ye melibatkan aktiviti campak-mencampak bhn2 yang ade, asalkan terlahirnya suatu masakan. memasak itu kan seni, so, suke ati kita nk wat cmne..hehe (yeke ek..)

ZZ: haa..kecik tapak tangan, nyiru hamba tadahkan.sila2..