Thursday, October 29, 2009

Hamdalah!

Salam...

Alhamdulillah! Kalimah hamdalah yg agung itu sudah cukup untuk ku express kan how grateful I am to Allah..syukur..=)

I hv spent an amazingly wonderful night with my new frens here. H*****,V**** and not to be forgotten, Kate. How sweet they are! A sudden love occurs then.hehe..

For the first time in my life, I make frens with non-Malaysian mualaf. Alhamdulillah, semoga Allah kekalkan hidayahNya buat mereka, dan juga buat diri ini.amin..Not much to tell about them, becos of certain circumstances to consider. Macam H*****, or also known as Maryam, kembalinya beliau kpd agama fitrah ni tanpa pengetahuan family. yes, it's sumthing common, I think. I'm proud of the strong, young, beautiful lady..And V*****, or Nour, has reverted to this deen secara terbuka..( i prefer to use the word 'revert' rather than 'convert' )mak ayah dah tahu, cuma still tak dapat terima. InsyaAllah, things will get better, iNsyaAllah..Let us pray for them..and Kate, alhamdulillah, dah kawin wif a muslim guy..dah ade pembimbing, insyaAllah, mudah sket, walaupun her family still tak faham why did she do so..

Mendengar luahan hati drp Maryam, Nour and Kate about how they feel, what they need to face and so on so forth..membuatkan diri ini terfikir, betapa beruntungnya lahir as a muslimah.Alhamdulillah! Semoga Allah tetapkan hati ini dengan jalan yg benar..amin.. Sumthing similar among them is, dioarang cuba sedaya upaya to convince that diorang masuk Islam bukan sebab sesiapa, (husband or people around them.), but, sebab hati diorang sendiri yg nak.. They know what they are doing. InsyaAllah, dgn hati yg ikhlas keranaNya. Macam Kate, ye cakap, dulu before masuk Islam, dia cuba mencari 'sesuatu'. she got almost everything--money, frens, a happy life n so on. Tapi she said that she felt emptiness inside. Wah! meremang bulu roma dgr.. She tried searching for sumthing yg bleh buat hidup nye tenang, for example pegi clubbing n minum2..But, she said, she found nothing. Alhamdulillah, now dah takde dah emptiness tuh..=)
N Maryam, she got to choose between gereja dan masjid. ye cAkap, i dun want to be in gereja, I feel safer and more peaceful being in masjid. Oh! indahnya!

Ok..cerita sket about what we had last nite, at my frens' house.. (Credit to t-rex, aida n muna..and also Kate!) We had solah jemaah, then makan2 sket..After that, sembang panjang lebar. How nice having a chat with them! Walaupun communication ku dlm English tak berapa nak ok lagi, but i enjoyed it very much.. Ada chance nk improve speaking n listening skills nih!hehe.. Yes, it's incredibly fantastic n lovely to meet them..wah..dah rindu kat diorang.hehe...Takleh lupe time Nour asked us about the way to wear hijab.hihi..They wonder how we girls wear that protective tudung. ye lah, macam2 fesyen ade. belit2 la, pusing2 la..hehe..Then we showed them some styles of wearing tudung.Kate pun tak ketinggalan menunjukkan bakat.huhu. One prob is, kat UK takde jual brooch yg mcm kite2 jumpa kat Msia tuh.huhu. Therefore, we gave them some..Hepinye diorang..alhamdulillah.. They look very cute n beautiful in that hijab.. (^_^)Tapi tulah, it's only in that house.That's it. Mase nk balik, dah kene bukak tudung balik, for security purpose.. Diorang belum expose kan keislaman in public lagi, maybe only some know abt that..InsyaAllah, kita doakan Allah beri kekuatan..amin.

(^^) (^_^) ;)

Hope to see them again, soon! Insha Allah..

- convert: to change, transform, alter..
-revert: to return, go back, change back..

(but dua2 words bleh guna..he..prefer to use 'revert' sbb asalnya setiap org dilahirkan dalam agama fitrah kan..then yg mencorakkannya adalah mak ayah..then bg yg masuk islam tu, seakan 'kembali semula' to Islam..how sweet.Alhamdulillah.)
p/s: ayat rojak, english-bm, ade yg memang sgt disengajakan, dan ade yg memang tak sengaja.ehhe. harap maklum.


9 comments:

h-huda said...

i love ur revert word:)

Faizatul Ema said...

hehe..
thanx kak huda, for visiting 'me'here..

*teringin nk jumpa ur kids kt skola tu..=p

fieqa said...

wah2..nice story..
bru habes baca..

hopefuly, u'll be meeting more 'cases' in a way of widening ur view n perspective!
insyaALLAH..
hehe..:)

Faizatul Ema said...

huhu..fieqa..

ni la cte yg k.ema ckp nk bgtau fieqa tuh..hehe..

insyaAllah..!

Emma said...

El-Hamduallah!
We love you too !

Emma said...

El-Hamduallah we feel the same about you dearest !

Emma said...

El-hamduallah we feel the same about you sister

Faizatul Ema said...

Salam alaikum dearest sister,mariam! Thanx. very grateful to know both of you! *hugs&kisses!*

grosir gamis said...

assalamualaikuuum....tulisannya bagus sangat....saye suka