Thursday, February 11, 2010

In a relationship...

Bismillah.
Salam buat semua.

"In a relationship". Itu antara option untuk status d FB. hehe.
Kenapa takde "In many relationships"? kalau ada, itu yg saya pilih! :)

Saya bukanlah insan yang layak untuk berkata-kata banyak dalam hal relationship ni. Namun terdetik dan terfikir...betapa persefahaman sangat2 penting dalam sesebuah perhubungan.. Apa-apa bentuk perhubungan saja, i.e: antara family, adik beradik, suami isteri, kawan2....

Pentingnya saling memahami..Kalau kita tak faham seseorang tu, maka boleh timbul mcm2 masalah..Anak tak faham yang ayah sibuk, maka mulalah salah sangka yg ayah tak sayang dia.. Mak suka asam pedas, ayah suka kari, maka boleh gaduh..sebab masing2 tak faham selera msing2, n tidak mahu memahami dan tolerate..Cikgu tak faham student y tu slow learner, pastu marah2 sebab student tu susah faham bila diajar..Huhh..macam2...Pentingnya MEMAHAMI orang lain dalam kehidupan kita..

Bab nikah kawin pun satu hal..(bab kawen lagi?ayyookk). Penting nya ade persefahaman..pentingnya ade penyatuan fikrah..Pentingnya jika fikiran, kefahaman itu bersatu..Kerana bnyak masalah yang boleh dielak.. Jika suami sibuk berdakwah n berprogram, isteri tak faham..mesti tak bagi greenlight, sape sanggup kene tinggal sokmo? huhu. Macam tu jugak bila isteri pulak sibuk berprogram, dapat suami yg kurang faham, ade plak yg jealous n sangsi tak bertempat.huhu. Maka, dilihat sgt2 penting jika kedua2nya faham ERTI HIDUP, jelas dengan fikrah Islam yang dipegang, dan BERSATU atas kepercayaan yang sama..

Itu dari segi fikrah...Lagi satu..

(Fikrah Islam ialah ajaran Allah,yang LENGKAP yang SEMPURNA, syumul dan merangkumi seluruh kehidupan mukmin. Aspek kehidupan, termasuklah: EKONOMI, SOSIAL, POLITIK, PENDIDIKAN, IBADAH dan macam2..senang kata segala yang ada dalam hidup, wajib berlandaskan ajaran Syar'ie @ agama..)

Men are from Mars, Women are from Venus..sebuah buku yang famous meng highlight kan bhawa sesungguhnya lelaki dan wanita itu dicipta dengan ciri2 yang berbeza...Namun, itulah complement :)

"When men and women are able to respect and accept their differences then love has a chance to blossom."
(John Gray)

Sekadar berkongsi:

Wassalam..wbt..

3 comments:

zz said...

slm, tajuk y controversi lg. in a relationship! x tahan....i'd rather not putting it there...jatuh saham kot..huhu~ by the way brtuah badan dpt istri y understading cm ema ni...(^_^)

Ain Izzaty said...

aii ema, asik ckp psl kawin je =___=

hihi..

tapi btol la apa yg ema ckp tu. berapa banyak hubungan manusiawi yang hancur hanya kerana masalah 'tak saling memahami' ?

moga Allah bg kemudahan kekuatan kesabaran utk kita memahami walaupun kita sendiri pun tak difahami :)

Faizatul Ema said...

huhu..saje je la z..em, wallahu a'lam, moga2 ye. :)

ain..hihi..sindrom 21 tahun kot ;)
hehe.takdelah..sekadar terfikir..betapa pentingnya persefahaman tu..

betul3..