Wednesday, February 3, 2010

Musim Kawen

Salam :)


"Diantara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antara kamu rasa kasih dan sayang. (Ar-Rum 21)

**Bakal2 isteri, semoga semua menjadi penyejuk mata penenang hati ya..inshaAllah..

KAWEN.
Topik hangat sepanjang zaman rasanya, lagi2 bg golongan2 yg dah n bakal masuk so-called alam dewasa. 21, I guess? hehehe..

Lately, makin bnyak cerita pasal kawen yg menjdi buah mulut org sekeliling..jd subject matter. Topik after makan, topik tgh jln balik dr kelas, topik time break, senang kata topik yang tak pernah jemu dibincangkan? kenapa ya? ;)

Baru2 ni:Tumpang gembira dgn sahabat sekelas mse Form 4 di Kolej Islam, selamat melahirkan seorang puteri..Tahniah buat Husna and suami dengan kelahiran Hibriyah :). And lately juga, sibuk bincang hal kawen one of my best friends..Moga Allah permudahkan jalan kebaikan :). And baru hari ni, ternmpak kat page FB my batch-mate, nmpak gaya macam on the way je tak lama lagi..huhu. And today jugak, dapat berita yg my Class monitor, again, Classmate mse Form 4, akan melangsungkan akad nikah tak lama lagi.. Sekalung tahniah. Semoga Allah memberkati kalian semua..

Jalan dulu ya, kawan2..saya bagi chance. hehe.. Well I guess, kene kawen lambat kot, coz tak puas bermnja dgn mak lagi ;)

Apa-apa pun.. rasanya tak salah jika mengambil langkah macam kawan2 yg sy sebut di atas.. Kahwin time belajar.. Jika itu adalah yg lebih baik n boleh elak maksiat , n dah rasa mampu and bersedia utk pikul tanggungjawab sebagai suami or isteri, and at the same time, anak n student.. Boleh je.. Mintak greenlight drp parents, doa supaya dilembutkan hati utk terima keputisan kita, then langsungkanlah yg baik itu.. :) *ceh cakap senang je ni ..hehe*

Tapi itulah, personally..Rasanya kalau dah duk se uni, selalu jumpa, selalu spend time together..ada baiknya KAWEN saja..Mungkin itu yg lebih baik. *Budak2 KPM, ingat, kawin boleh, jgn pregnant je dulu. hehe.. :)

Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Kahwinilah wanita itu kerana empat perkara, kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikan dan kerana agamanya. Pilihlah wanita yang beragama, engkau akan selamat".

**Selamat memilih yang terbaik! ;)

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari, Aisyah pernah ditanya apa yang dilakukan oleh Rasullulah SAW dalam rumahtangganya? Jawab Aisyah: Nabi SAW biasa membantu kepentingan keluarganya. Menyapu rumah, menjahit baju yang koyak, memperbaiki sepatu dan memerah susu kambing. Bila tiba waktu solat tiba baru baginda berhenti, kemudian menunaikan solat."

**He..tengok tu..sweetnyaaa.. bakal2 suami..contohilah Rasulullah :)

Sekian bab kawen utk kali ini~
Wassalam..

8 comments:

sheida_misszhou said...

ema, sweet this entry. hee :) thnx for sharing. mest best kn kwn2 ema yg dah kawen.. nnty nk dgr story *suke sgt dgr* :) hehe. sheida suke part ema yg nk bermanje ngan mak lagy tu ;) heee. sheida pon same tapi kawen, nk jugakk! :p

Sidratul Muntaha said...

assalamaulaikum.ema sihat?bila kiter bole makan nasi minyak ema? :)

SaljuSakura said...

salam
ini pandangan seorg seorg ustaz about kawin semasa belajar..jenguk2 la ye..^^
http://saifulislam.com/?p=4200

tulip putih said...

salam, kak ema!
long time no news from u.
how r u doing there?

take care sis.
hihi, bot this post, thumbs up!
suspen je tajok dia.hehe..=D

Faizatul Ema said...

Salam..

@Sheida, cepat2 kawen! hehe..
@Fatin, inshaAllah, tggu masa tiba..hehe.
@Salju Sakura, thank you. sangat mmbuka minda..
@Fiqa..apa khbr dik? alhmdllh akak sihat..huhu.tajuk suspens ek? hehe..

Fiqa, I'm waiting for you! buat elok2 final! :)

zz said...

z nk kawin jugak , persoalannye dgn sape? ema xpela...huhu.

Faizatul Ema said...

z.. jodoh tu urusan Allah.. Semuanya belum pasti lagi. ntah2 z kawin dulu ;)

el nino said...

musim kawen xkan berhenti..