Monday, May 10, 2010

Dalam Lembut Ada Kerasnya


Bismillah.
Salam.
Bersedia dgn bebelan malam. *jika mahu terus scroll down :p



Moga sihat2 ye semua. Kawan2 Mlsia, UK, Jordan, Mesir tgh sibuk2 exam..Moga Allah beri kekuatan. Mesti ade yg tgh stress skrg. Tipu la kalu takde langsung :p
Terasa diri telah mengabaikan bbrpa hal. Nk kata ngadap buku 24 jam, jauh sekali. Ngadap FB adela. Nk kata ngadap mencari makna tersirat poem, takde jugak. Tdo je bnyk. Nk kata duk pulun critical analysis 24/7, tak siap2 pun. huhu. Nk kata buat gerak kerja Islam every second, belum sekomited itu. -_-"

Aish. *oh btw, kat canterbury ni ade kedai nama Aish Halal.Bleh beli some asian food and sosej/daging burger halal. and bnyk makanan from Turkiye. huhu.jarang pegi. Ni makluman khas utk yg bakal dtg ke canterbury ya.*

Tajuk Dalam Lembut Ada Kerasnya. tp muqaddimah melalut. aish. -_-"

Cuma mahu berkongsi sedikit perkongsian *haha.ayat apa tu*
Em..suka bab2 perbezaan lelaki wanita.Sebab unik, Allah cipta. Memang berbeza.Nak ulas bnyk2, belum buat sufficient reading and research psl ni. Bercakap atas dsr pengalamn sendiri n org sekeliling..

Perempuan.wanita.oh bersyukur rasanya dilahirkan sebagai seorang wanita. *kalau lahir sebagai lelaki, mesti cakap vice versa.hoho.takleh byg :p
Alhamdulillah.Typically dan secara general nya, seorang perempuan mestilah lembut hati, ayu, sopan santun, lemah lembut, budi bahasa dan the list goes on..Yes, itu TYPICAL dan pandangan ideal tentang seorang WANITA. *Bestnya kalu ade ciri2 tu, ala2 perempuan melayu terakhir, or lebih best MUSLIMAH MELAYU terakhir. Namun kenapa mahu jadi TERAKHIR? pelik, smpai sekarang tak faham. Kalau ade penyambung kan lagi bgus? macam TAKKAN MELAYU HILANG di dunia. Eh lagi best kalu TAKKAN ISLAM HILANG DI DUNIA. :p

Itu list baik2 untuk wanita in general..Namun wanita jugak org kata EMO.sensitif.smpai masa ade je every month nk emo.huhu.sungguh kdg diri ini menafikan.namun kalah dgn reality yang ke'emo'an *marah cikgu BM ni* itu dtg dgn sendiri. Tp kalu yg tak de angin ribut nk emo tbe2 pelik jugak. Stress kot.takpun sedih.huhu. *reminder utk diri sendiri* Teringat pernah come acroos satu ayat..

"Sesungguhnya manusia diciptakan bersifat keluh-kesah
lagi kikir, apabila ditimpa kesusahan ia berkeluh
kesah, dan apabila ia mendapat kebaikan amat
kikir, kecuali orang-orang yang mengerjakan solat,
yang mereka itu tetap melakukan solatnya" (70:19-23).

Allah says,

(Verily, man was created very impatient;) Then, Allah explains this statement by saying,

(Apprehensive when evil touches him;) meaning, whenever any harm touches him he is frightful, worried and completely taken back due to the severity of his terror and his despair that he will receive any good after it.

Kikir: kedekut

(And suppressive when good touches him.) meaning, if he attains any blessing from Allah, he is stingy with it, not sharing it with others. He will withhold the right of Allah with that blessing.)

[ source: http://abdurrahman.org/qurantafseer/ibnkathir/ibnkathir_web/70.55239.html ]

Betullah.lumrah. *namun bukan nk salahkan lumrah semata2*. Lumrah Allah cipta manusia ni bersifat KELUH KESAH. Tak tenang. Senang risau2. tensen2. stress2. emo2.mengge(labah) *bukan wanita je* namun wanita lebih SYNONYM dgn sifat itu. terimalah.. :p

Namun wanita boleh jga dtg dlm package yg lengkap. huhu. Lembut2 juga, nmun ade juga kerasnya. *owh diriku bukan feminist. define feminisme: soalan ss foundation, 50 words, 5 markah :p

Memang ade org yg hatinya lembut. mudah tersentuh. Namun bukan bermakna HATI yang lembut itu harus menurut semua suruhan tanpa fikir pnjang. Ada masa hati yg lembut tu jd KERAS. n maybe KERING. atau dlm kata lain, takde perasaan. *teringat dulu pernah dikatakan HATI KERING. Sampai hati. :(

Jika dlm lembut ade keras, dlm keras juga ade lembutnya. Ad org keras hati, perempuan watak cam laki, keras. tp mesti ade time ye lembut jugak. *ok sy bercakap tnpa any support*

Kesimpulan: manusia ni Allah cipta pelbagai. Sedang belajar menerima variasi/kepelbagaian species atau pun karakter species tu sendiri kat dunia nih. So that kita faham org n org boleh faham kita.

Motif menulis; tak pasti. *uncategorised* Cuma terfikir. maybe terselit sedikit background story.hmm. Organisation n language yg sgt teruk.haih.

p/s: cari masa *sibuk sungguh kononnya.huhu* utk bce Men are from Mars and Women Are From Venus...Nak belajar kenali diri sendiri and kaum Adam :))

2 comments:

Nurul_Islam said...

ema.. kite dah baca buku men are from mars and women are from venus.. tapi tak habis pun.. menarik jugak isinye.. =)

Nurul_Islam said...

ema.. kite dah baca buku men are from mars and women are from venus.. tapi tak habis pun.. menarik jugak isinye.. =)