Tuesday, April 20, 2010

Ape jadi dengan Satay ku...

Bismillah.
Salam.

Dah lama mengidam satay. Smpai UK, 14 Sep. The week after, aidilfitri. Alhamdulillah dapat makan satay kat rumah Kakak postgrad, Kak Liza from UKC.

After 7 months, barulah dpt makan next satay. Weda pun duk request. ;-) Buatan sendiri. Resepi mak. :-)

Berhempas pulas potong ayam (ayam yg dh siap potong, cuma make it much smaller je.hehe)
---> ini hasilnya..







Yummyyy....! ^^

Resepi campak2:

1. Jintan manis
2. Ketumbar
3. Halia
4. Lengkuas
5. Serbuk kunyit
6. Serai (banyak2, best)
7. Garam
8. Gula (Satay kena bnyak gula, manis sikit baru sedap, that's what Mum said.)

9. BAWANG MERAH N BAWANG PUTIH.
(What Mum said...bawang merah takyah bnyak, nnti satay cepat rasa masam..)

Blend je sume benda kecuali garam, gula n serbuk kunyit
Then gaul..perap lama2..
Bakar. (takde BBQ set, so pakai oven je..)

Siap!

Alkisah disebalik masak2 satay di UK..

Punya la heran, nape ayam yg diperap tak seBEST bau yg mak buat..Pk punya pk.Rupa2nya...
Lupa masuk BAWANG. hoho..

Mum said.." La...itu kan bahan WAJIB...Macam mana ema boleh lupa..."

-_-" hehe...

Salam Perantau! ;-)


p/s 1: seronok jumpa gak cari bamboo skewer and cumin (jintan manis) kat ASDA..wlupun saiz besar sket berbnding biasa.. :-)
p/s 2: Nak wat kuih2 tradisional, tapi kebanyakannya perlu bhn such as gula melaka n daun pandan or warna hijau..n unfortunately, sume bahan tu nggak ada kok~
balik summer nnti nk angkut sume tu dtg cni..inshaAllah.. :-)


7 comments:

fatihah said...

waa~~ k ema.. good2..i can bake cakes, k ema wat sate.. cantek!

Faizatul Ema said...

hehehe.. santek dik~~

weda said...

uik? ema ade adek. :P

heh. nk buat next request bole??

Faizatul Ema said...

huhu. ade. nape? :p

huhu..sedia berkhidmat! *padahal weda yg bnyk msk*

nadiahmustapa said...

sedapnye..
nak request satay gak la camni..
boleh? ehehe :P

Faizatul Ema said...

hehe..

boleh inshaALlah..jomla dear..dtg cni ;)

LiTtle_siS said...

wah wah.. ema pandai masak sate~~ hihi...