Thursday, April 29, 2010

Hamdalah untukMu..


~Teaser..hehe~

Bismillah.
Salam..

Terima kasih Allah, segala puji bagiMu..Alhamdulillah! Akhirnya ter hantar juga coursework Creative Drama. Essay paling panjang setakat nih..Biasanya pulun essay yg 1500-2000 words, tapi kali ni 3000++ words. Nak start punya la susah, sebab tak de semangat, malas nak paksa diri, takde pressure and whatsoever yg datangnya dr diri sendiri....Alhamdulillah, pulun punya pulun smbil2 berFB, berBlogging, tamatlah riwayat essay tu..Dah start, nak cari ending essay plak yg susah, yg biasanya ( di kalangan my friends pun) ending up dgn exceeding word limit.. n disebabkan terlebih words tu, biasa juga di kalangan kami main tipu2 no. of words kat cover page.. :p.

One down, 2 more to go..to be submitted on 5 and 12 May..These will be on English Language Teaching Methodology and Literary Analysis.. Oh, I'm quite scared of the Lit. Analysis..*ngan ELT pun* Susah....Usaha, n Allah je yg tolong bg ilham nk menganalisa poem.. Maybe dh boleh start dh dr sekarang, even slow2 and sikit2 pun..hehe..*start baca rubrics je* hehe. May Allah ease..

That's all for now..Takde mood nak buat essay lagi..hehehehe..

Wassalam..

Yg baru habis qadha' tidur,
~Nfe~

Tuesday, April 27, 2010

R & R Assignment :)


Best of Luck,



p/s: I think this is cute ^^


Istimewa buat Ibuku...


Sejenak hatiku mula tersentuh
Bila terkenang ibuku nun jauh
Aku di rantauan penuh kerinduan
Bersama harapan pulang ke pangkuan..

Biarpun anakmu jauh di mata
Namun di hati tak pernah kulupa
Wajah manis ibu tutur kata
Menjadi penyubur semangat jiwaku..

Walau selaut kucurah baktiku
Walau segunung kutabur jasaku
Namun takkan dapat dibalas
Pengorbananmu waktu kecilku..

Untukmu Ibu salam sayangku
Doa dan restu kupohon darimu
Agar dimudahkan laluan hidupku
Menempuh dugaan di medan ilmu..

Alangkah rindunya belai kasihmu
Alangkah indahnya mutiara katamu
Ingin rasanya bertemu kembali
Kenangan dahulu yang harum mewangi...


Motivasi Untukmu dan Untukku...

Salam.
Bismillah.

Semoga hari ini lebih baik dari semalam..
dan
Semoga fikiran, bicara dan langkah
sentiasa bersuluhkan petunjukNya...
Ameen..

~saya suka tengok awan dan langit~

p/s: Gambar awan2 , view dari Canterbury..

The Road Not Taken



The Road Not Taken

Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;

Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim
Because it was grassy and wanted wear,
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,

And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I marked the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way
I doubted if I should ever come back.

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I,
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

[ Robert Frost ]

p/s: Sounds familiar, right? ;-)

Monday, April 26, 2010

Happy Birthday Mama




Bismillah.
Salam.

26 April 2010

How I wish I were there to hug and kiss her; in which every daughter will do on this very special day..May Allah grant her with endless happiness and bliss, everlasting, unconditional love from everyone, and most importantly the never-ending blessings from Him.-26 April 1958-Happy Birthday Mama.Many happy and blessed returns be for You InshaAllah..I love You with all my heart.Only Him knows how I miss You very badly. (my 1st special edition FB status)


Mum said: "Did you give me a call just now?"

Me: "No.."

Mum: "I heard it from my heart.."

Me: " It was actually a call of my heart.."..

Subhanallah.. Is this what we call a mother's instinct? Subhanallah.. (my 2nd special ed. FB status)


happy birthday Om Nur !! (An FB Wall Post from Hannah)


hepi besday to ur mum too ema! (A comment from Ijud)

a'ah kan....ema...tlng wish kan skali yerk= HEPPI BIRTHDAY MAK CIK... semoga panjang umor n murah rezeki.... ema baik2 jer kat sini...die x nakal2... mak cik xyah lah risau yer... hehhehhee.... (This is from Hasmath, comment on FB)

hepi bufday ili cayang n to ema's mom as well...
kirim slm kat mak ye ema=)
smoga kamu berdua sentiasa diberkati oleh Allah swt...♥ ♥ (this one is from Ila)

wish happy birthday to ur mom too.. (Ili's..)

you're sinking? i'm drowned already!!!! now, who would save me??? haha... btw, hpy bsday 4 ur mom. may Allah bless upon her [Fatin's, from Cbox ;-)]

selamat hari lahir to ur mum...moga diberkahi usia2 yg berlalu,dan yg bakal dilalui..^^
moga ceria sokmo bersama famili.. ;-)

**************

Me: Ma..nak peluk..nk kiss..
Mum: Alala..muah muah muah..
Me: Jauh... T.T
Mum: Nk buat mcm mne.. Lagi 2 bulan..Nanti 2 keta jemput Ema.. hehe..
Me: Love You..:)

.

.________________

/_\. . . . . . . . . . . . .\

۱_|| . .╠╣ a P P Y . .|

' ' ' | . . . . . . . . . . . '|

' ' ' | . BIRT╠╣DAY ♥ |

' ' ' | . . . . . . . . . . . '|

' ' ' | Mama |

' ' ' |'_____________'|__

' ' ' ||_۱ . . . . . . . . . . . .۱

' ' ' ۱_/_______________/




Alhamdulillah. I could feel the blessings. Subhanallah.

Happy Birthday Mama. Semoga panjang umur dan sihat2 selalu..



p/s: Another entry before I am off to bed :p

Sunday, April 25, 2010

I just love it!

Bismillah.
Salam.

Another new entry for today? :p
I get the mood of updating my blog during this critical time..Huh. I guess it has become a 'pattern', and it's now becoming my habit; updating blog in the midst of the assignment season.. *lagi dua hari nak anta :p

Well, I'm actualy waiting for the Sun in Malaysia (as if there is more than ONE sun..huhu) to rise.. Can't wait to call my mum and wish her birthday..And got some new stories to share with.. *wink2*

There you go. I'm done! I'm done with (not the assignment-ing) my second video..A short one..
Just sharing! :-)

video

“Allah, Dialah yang mengirim angin lalu angin itu menggerakkan awan dan Allah membentangkannya di langit menurut yang dikehendakiNya, dan menjadikannya bergumpal-gumpal: lalu kamu lihat hujan keluar dari celah-celahnya. Maka apabila hujan itu turun menimpa hambaNya yang dikehendakiNya menjadikan mereka gembira. (Surah Ar-Rum: 48)

Wallahu a'lam..

Exam

Bismillah.
Salam.

Faizatul Ema is busy multitasking. :p
She's still got a looong way to finish her essay.
Let's pray the best for her.

While 'busy' doing her essay and checking her FB (every 10 mins approximately. lol) , she saw something eye-catching:



Oh , she then realised that it's 1 month until she sit for her first exam in CCCU. Wow. Let's again, pray the best for her. :-)

Yosh! Sambung wat essay.. heee~


Cerita Ireland

Bismillah.
Salam.

Spring Break is one of the most awaited time for most of my frens and me. Yes, it's one month, which I guess would be more than enough for me to unwind and rejuvenate myself .. Alhamdulillah.. It's a good time for travel and that is why I think many of my friends are scattered around the UK and Europe countries which include Northern UK, Norway, Sweden, Switzerland, and many more. Huh, it's a bluff if I say that doesn't make any sense of jealousy in me. wuu.. So my frens and I decided to have a 5-day stay in Ireland.. Alhamdulilah, bus, train and flight tickets are booked and plans are made..Up till the last day before we depart.. (supposed).

I could still remember Ira was sitting in front of the computer the whole day, searching for and surveying interesting places to be visited in Ireland (Dublin and Belfast). Huhu. Thanks Ira. Yet Allah's plan is the best. The volcanic ash cloud has caused the cancellation of our flight to Dublin. Alhamdulillah 'ala kulli haal.. A bit upset of not getting the chance to have a hike at the Cliffs of Moher and enjoy the beautiful sceneries of the Giant's Causeway. It's ok, 'cos I believe, really believe in what people say that every coin has two sides..

A one-month break has now come to an end.. A mixture of enthusiasm, sad, upset, happy, worry over many things is what I feel now. huu. May Allah ease.



~Giant's Causeway, Northern Ireland~

~The Cliffs of Moher, where Westlife recorded the song My Love ;-) ~

Welcome Dear Term 3. How time flies , that I am here for 31 weeks and 6 days.. Alhamdulillah..

p/s 1: Googleit Pictures ;-)
p/s 2: entry written two days after the day we knew about the cancellation..completed and published: today..

Thursday, April 22, 2010

Pelihara TuntutanNya..Dia akan pelihara kita..

Tentang hari ini...

Alhamdulillah..Subhanallah..
Permulaan hari yang baik, InshaAllah. Damai dan tenang dengan kicauan beburung yang riang, barangkali sedang mengucapkan syukur kepada yang Maha Agung. Subhanallah. Bumi indah Tuhan yang penuh nikmat. Jiwa tersentuh, pada dinihari yang sejuk..namun cukup mendamaikan hati yang sedang merindu..Merindu Sang Pencipta, merindu yang dicipta.. Sungguh, hati ini cukup sarat dengan kerinduan..

Alhamdulillah.. Pengisian rohani yang terbekal hari ini, semoga cukup untuk meningkatkan iman dan keyakinan, sekaligus menambahkan amal..serta mendekatkan diri yang kian jauh ini kepadaNya..Ameen.. Sungguh, mendengar suara al-Ukht Maryam dari bumi Plymouth, seakan terbayang beliau di hadapanku. Maasya Allah, kata2 menusuk jiwa, anugerah Allah buat lidah insan yang berkata2..

Sedikit cebisan dari hadis 19:

...Ihfazillah, yahfazka..

"...Peliharalah Allah, nescaya Ia pelihara engkau.."

Mari sama2 kita tunaikan tuntutan Allah, nescaya pasti Allah akan menjaga kita..

Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu.

[ Azzariyat, 51:56 ]

Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat; “Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi”. Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): “Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?”. Tuhan berfirman: “Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya”.

[ Al-Baqarah, 2:30 ]

Allah jaga kita..jika..

Al-Mukminun, 23: 1-9..


~ Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman,
~ Iaitu mereka yang khusyuk dalam sembahyangnya;

~ Dan mereka yang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan yang sia- sia;

~ Dan mereka yang berusaha membersihkan hartanya (dengan menunaikan zakat harta itu);

~ Dan mereka yang menjaga kehormatannya, -

~ Kecuali kepada isterinya atau hamba sahayanya maka sesungguhnya mereka tidak tercela-

~ Kemudian, sesiapa yang mengingini selain dari yang demikian, maka merekalah orang-orang yang melampaui batas;

~ Dan mereka yang menjaga amanah dan janjinya;

~ Dan mereka yang tetap memelihara sembahyangnya;...

**Solat, bukan sekadar solat. Namun solat yang terpelihara.Astaghfirullah!!**

Doa2 mohon Allah pelihara kita..:

Doa Rasulullah saw:

‘Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepada engkau akan afiat dalam dunia dan akhirat. Ya Allah, sesungguhnya aku memohon dari engkau akan kemaafan dan afiyat (kesejahteraan) pada agamaku dan duniaku dan pada ahli ku dan hartaku. Ya Allah, tutupilah aurah (keaiban) ku dan amankanlah kebimbanganku, dan peliharalah dari sisi hadapanku dan belakangku, dari sisi kananku dan kiriku dan dari atasku. Aku berlindung dengan kebesaran Engkau akan ditipu dari bawahku.’

Doa Rasulullah yang diajarkan kepada Umar r.a.:

Ya Allah, peliharalah aku dengan Islam saat aku berdiri, dan peliharakanlah aku dengan Islam saat aku duduk; dan peliharakanlah aku dengan Islam saat aku tidur, dan janganlah engkau menuruti musuh dan orang yang dengki terhadapku’..

Let's put our entire trust in Allah..
Sama2 jaga hak Allah, semoga Allah juga memelihara kita di dunia dan Akhirat..dalam urusan dunia, agama dan kematian..Moga kita semua kembali kepadaNya dalam keadaan yang sejahtera/baik. InshaAllah..

Bukan sekadar nama..

Bismillah.
Salam.


Pengumuman:

Sufi..secara peribadi ia bermaksud sesuatu yang telus dan tulus, hubungan tanpa hijab..suci dan penuh bersih..Itu lah pendapat peribadiku..Sufi, sufiyah, soft..antara perkataan2 yg ku suka..Entah kenapa, sejak dari dulu.. (berangan nk letak nama anak Sofia, tapi abang dh guna letak nama tu utk anak dia..hehe..)

Sungguh, aku bakal merindu Kembara Sufi..namun Kembara Syahadah juga bukan calang2 nama..Syahadah yang membawa maksud yang mungkin lebih meluas dan besar..Syahadah, suatu penyaksian, yang mana setiap insan telah ikat dengan Allah sejak di alam ruh lagi..Maasha Allah. Sedarkah, kita semua pernah berjanji dengan Allah suatu ketika dulu? Bahawa Allah itulah Tuhan kita yang Satu/Tunggal..Ketauhidan yang telah diakui sekian lama..

“Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu mengeluarkan dari sulbi (tulang belakang) anak cucu Adam keturunan mereka dan Allah mengambil kesaksian terhadap ruh mereka (dengan berfirman kepada mereka): ‘Bukankah Aku ini Tuhanmu?’.

Mereka menjawab: ‘Betul, (Engkaulah Tuhan kami), kami bersaksi’. (Kami lakukan yang demikian itu) agar di hari kiamat kamu tidak mengatakan; ‘Sesungguhnya Kami adalah lalai (tidak diberi peringatan) tentang (hakikat tauhid) ini’”.

[ al-A’raf: 172 ]

Di sebalik Kembara Syahadah..

Dengan harapan dan doa, semoga kembara kehidupan kita di dunia yang hanya sementara ini menjadi kembara yang berlandaskan syahadah yang pernah kita akui seketika dulu..dan pembaharuan syahadah setiap kali solat menjadi peringatan bersama:

“Segala penghormatan yang berkat selawat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah.”

Dalam sungguh makna syahadah. Penyaksian agung bahawa Allah itulah Sembahan, dan Muhammad itu pesuruhNya..

Penutup Di Sebalik Nama Baru..;-)

Ya Tuhan kami, kami telah beriman maka catatlah kami bersama orang-orang yang menjadi saksi (atas kebenaran Al Quran dan Nabi Muhammad SAW).
[ Al Maidah : 83 ]

Selamat Datang ke Kembara Syahadah..

*****************************************


Tuesday, April 20, 2010

Ape jadi dengan Satay ku...

Bismillah.
Salam.

Dah lama mengidam satay. Smpai UK, 14 Sep. The week after, aidilfitri. Alhamdulillah dapat makan satay kat rumah Kakak postgrad, Kak Liza from UKC.

After 7 months, barulah dpt makan next satay. Weda pun duk request. ;-) Buatan sendiri. Resepi mak. :-)

Berhempas pulas potong ayam (ayam yg dh siap potong, cuma make it much smaller je.hehe)
---> ini hasilnya..







Yummyyy....! ^^

Resepi campak2:

1. Jintan manis
2. Ketumbar
3. Halia
4. Lengkuas
5. Serbuk kunyit
6. Serai (banyak2, best)
7. Garam
8. Gula (Satay kena bnyak gula, manis sikit baru sedap, that's what Mum said.)

9. BAWANG MERAH N BAWANG PUTIH.
(What Mum said...bawang merah takyah bnyak, nnti satay cepat rasa masam..)

Blend je sume benda kecuali garam, gula n serbuk kunyit
Then gaul..perap lama2..
Bakar. (takde BBQ set, so pakai oven je..)

Siap!

Alkisah disebalik masak2 satay di UK..

Punya la heran, nape ayam yg diperap tak seBEST bau yg mak buat..Pk punya pk.Rupa2nya...
Lupa masuk BAWANG. hoho..

Mum said.." La...itu kan bahan WAJIB...Macam mana ema boleh lupa..."

-_-" hehe...

Salam Perantau! ;-)


p/s 1: seronok jumpa gak cari bamboo skewer and cumin (jintan manis) kat ASDA..wlupun saiz besar sket berbnding biasa.. :-)
p/s 2: Nak wat kuih2 tradisional, tapi kebanyakannya perlu bhn such as gula melaka n daun pandan or warna hijau..n unfortunately, sume bahan tu nggak ada kok~
balik summer nnti nk angkut sume tu dtg cni..inshaAllah.. :-)


Monday, April 19, 2010

It'll never be the same

Bismillah.
Salam.

When I first arrived here, I fell in a sudden love with Autumn. The yellowish falling leaves do nothing except making the pavement and footpath awesome for a non-local like me, I guess. Then came the chilly winter which has also carved some great, unforgettable memories of snow-playing (or rather can be called snow-bathing . hehe), winter vacation, freezing girls outing and many more. And now I could see more photos of flowers are being facebooked, a clear mark of the beginning of colourful spring. Subhanallah I am very much fascinated, entertained and enchanted by the beautiful, lovely miscellaneous flowers. Yes, summer is coming so soon, inshaAllah. The most awaited moment in which Malaysian students are flying back to hometown.

I had a shock upon knowing about the daylight saving in which the clocks moved backwards one hour last October/Nov. Huh. Winter was terrible that it gets dark as early as 3++ in the afternoon/evening. Tremendous changes in prayer's time are very common that we need to be fully alert to. And now, again again. I could say (as a non-local) that there are a lot more of surprises waiting. Subuh time is 3++ a.m. and Isya' will be at 10++ p.m. Maghrib will be at about 8++ p.m. Wow! It feels like 6 in the evening whilst it's actually 8! I wonder how Summer time would be, more heart attacks, maybe. Wirid after Isya' wouldn't be stopped until Subuh time comes. That's the gap. ;-)


~Westgate Garden during late summer/early autumn, Sep 2009~

~Westgate Garden during early spring, April 2010~

[Oh, I don't have any pic of Frozen Westgate Garden..-_-" ]

Am I getting used to all this: Weather? Temperature? Time changing? The length of day and night? Huh. Yes, I am. But I'll forever be 'jakun', I think. haha. Pardon me. Not much difference found in a Spring day's atmosphere, except for more sun ray which allows me to hang the clothes outside. Temperature: Quite similar to an Autumn's. :-)

Hmm. Something I found hard for me to adjust is my biology clock. I once had a sort of insomnia here. I won't put the blame solely on the internet or Facebook, but it is somehow a problem related to the above changes. Huh. And another (known) problem; nosebleed. I got this new 'experience' since the beginning of my UK life. It's something common, that people here get some nosebleed, because of the cold air. Hmm, hopefully it is not a sign of something serious. Health problem is one of the scariest thing, I guess, with you living far away from your family. Nauzubillah. Yet Allah knows what's best for us.

It's meal time! ^^
Yes, I usually have one heavy meal per day. I'd prefer to define heavy as: having rice (with Malaysian dishes). Breakfast is always combined with Lunch or sometimes with Dinner. That's how it goes. huhu. Snacking has now become a common habit of mine (be it taking chocolate, fruits or cereals). Skipping meals (unintentionally) sometimes occurs, too. But never to worry since I still have and ideal weight. *wink2*

I want a gas stove -_-"

Haha. I don't have that here, but Thanks Allah, I got 2 sets of hot plate cooker, 2 ovens and one microwave: more than enough for me to polish my cooking skills (as if I have any? huhu.) InshaAllah I'm learning and will never stop doing so. Searching for and trying new recipes is now my new hobby.. Thanks Mama for motivating me to get a LULUS level. hik hik. ^^ Lucky I am, being surrounded by great cooks and magnificient meals here! ;-)

Hmm. I've got lots to tell, that I dont know what to write any more :p

Current situation: Slowly getting the feelings of finishing CD essays to be submitted on 28 Apr. Yosh! And the wet towel that I'm wearing (to cover my head) now is getting dryer (Surely ice cubes will never be my choice.grrr..sejukk. Wet towel will do). (I use this to help demolishing this uncomfort (of having nosebleed, or some remaining blood inside the sinus) which may be because of the heat, maybe..

Huhu. No more ice-cream (No,that's very cruel. I wont obey this. hik hik). Regularly take supplements (vitamins). Drink more water. Have less outdoor activities/ outings. InshaAllah this will help.

~~It'll never be the same, 'cause sometimes things only happen once in life...~~

p/s:Jgn abaikan any grammatical error or wrong choice of words or collocation or whatsoever. Betulkanlah. huhu...

Rintihanku...

Bismillah.
Salam.

Tak puas ulang2 tengok gambar orang yang kita sayang, kan?
Macam ni lah bila dah jatuh hati dengan lagu.Takkan puas nak ulang2 dengar. :-)


Jauh Perjalanan
Telahku Jelajahi
Membawa Seribu Impian
Berbekal Pengalaman
Mampukah Aku Melangkah
Menuju Satu Daerah
Masihkah Ada
Sinar Yang Menanti

Masa Dijanji Pasti Tiba
Ku Kan Dijemput Ke Sana
Bimbang Langkah Ku Terhenti
Ku Terpaut Dipersimpangan
Tak Inginku Mengngati
Detik Hitam Semalam
Tinggallah Semua
Jadi Kenangan

Keranamu Kan Ku Gagahi
Untuk Terus Sisa Hidup Ini
Biar Ku Tebus Segala Dosa
Selagi Jasad Bernyawa

Leraikanlah Rasa Hatiku
Padaku Hanya Engkau Yg Satu
Belum Pernah Ku Terasa
Hebatnya Cintamu

Sesungguhnya Engkau Mengerti
Apa Tersirat Di Dalam Diri
Ku Mohon Rasa Kasih Yang Abadi

Jujur Ikhlaskah Diri Ini
Menyintai Mu Sepenuh Hati
Ataukah Sekadar Bila Diuji
Rahmat Dan Kasihmu Tiada Sempadan
Biarpun Jiwa Dalam Kelalaian
Dihasut Dengan Pelbagai Godaan

Lagu & Lirik : Fadzli FarEast